Partikül Matematik

17 Tem 20203 dk.

2020 LGS tercihleri ve yerleştirme nasıl yapılacak? TÜM DETAYLAR

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından bütün öğrencilerin ve velilerin gözü tercih işlemlerine çevrildi. Önemli detayların yer aldığı haberimizde tüm tercih sürecini ve yerleştirme hakkındaki tüm ayrıntıları anlatıyoruz...

LGS tercihleri 20-29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sonuçlar ise 10 Ağustos’ta açıklanacak. Bu tarihten itibaren 2 kez nakil uygulaması yapılacak. Bir okula yerleşmeniz halinde o okula kaydınız otomatik olarak yapılmış olacak.
 
Bu süreçte 3 farklı tercih sayfası ile karşılaşacaksınız.
 

 
1-LGS puanıyla sınavla öğrenci alan liseler. (10 tercih)

2-Yerel yerleştirme yani sınavsız öğrenci alan liseler.(5 tercih)

3-Pansiyonlu okullar. (5 tercih)

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Bu süreçte en önemli konu tercihleri online olarak yapsanız dahi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor. Başka bir ilde olsanız dahi yakınınızdaki bir ortaokula gidebilirsiniz. Bu noktada kendi okulunuza gitmeniz gerekmiyor. Ortaokul müdürlüğüne tercihinizi onaylattıktan sonra mutlaka onaylı bir nüshasını da almayı unutmayın.
 

 
Bu süreçte en çok sorulan sorulardan biri puanla alan bir okula gitmek isteyenlerin yerel tercih yapıp yapmayacağı. MEB yerel tercihi tüm öğrenciler için zorunlu tutuyor. Yani puanla alan bir okula tercih yapmak istiyorsanız merkezi okul tercih sayfasına ulaşabilmek için öncelikle yerel tercih yapmak zorundasınız. Eğer sınava katılmadıysanız sadece yerel tercih yapabilirsiniz. Merkezi tercih ekranı sınava katılmayan öğrencilere açılmayacak.
 

 
Özel okul kayıt işlemleri, 16-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere de tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Ayrıca, bu okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt ya da kesin kayıt) yaptırmadan önce tercih başvurusu yapanların tercihleri iptal edilecek.


 
YEREL TERCİH NASIL YAPILACAK
 

 
Tercih işlemine başladığınız anda ilk olarak bu ekran karşınıza gelecek. Toplam 5 tercih hakkınız var. İlk 3 okulu kendi kayıt alanınızdan seçeceksiniz. Aynı okul türünden sadece 3 tane seçebilirsiniz. Hangi okullar var: Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi.

YEŞİL RENK: Kendi kayıt alanınızdaki okullar. İkamet adresinize göre belirleniyor.

MAVİ RENK: Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.

KIRMIZI RENK: “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
 

 
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.
 

Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK DURUMU:

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla:

1.8’inci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

2.7’nci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

3.6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.
 

 
SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELERE TERCİH:

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına LGS puanıyla yerleştirme yapılacak.

ÖNCE YEREL TERCİH: Zorunlu yerel yerleştirmeden tercih yapacaksınız. Aksi halde ekran açılmayacak. 5 tercih hakkı var ama tümünü kullanmak zorunda değilsiniz.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR: En fazla 10 tercih hakkı. Geçen sene 5 taneydi.
 

 
MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE PUAN EŞİTLİĞİ OLURSA

1.Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne.

2: 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

3.7’nci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

4. 6’ncı sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

5.8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6.Tercih önceliğine.

7. Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.
 

 
YERLEŞTİRME SONUÇLARI
 
Tercihlerin bitmesinin ardından yerleştirme sonuçları 10 Ağustos tarihinde açıklanacak.

NAKİLLER

10-14 Ağustos: İlk nakil uygulaması. Sonuçlar 17 Ağustos’ta.

17-21 Ağustos: İkinci nakil uygulaması: Sonuçlar 24 Ağustos’ta.
 

 
Nakil dönemlerinde LGS ile alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirme için en fazla 3, pansiyonlu okullar için 3 okul tercihi yapılacak.

Bu dönemde tercih yaparken eğer sınavla ya da yerel yerleştirme ile herhangi bir okula yerleştiyseniz nakillerde yerel tercih listesi yapmak zorunda değilsiniz.
 

 
YERLEŞEMEYEN NE OLACAK?

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.

PANSİYONLU OKUL TERCİHLERİ:

Pansiyonlu okullar için de 5 tercih yapabileceksiniz. Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme kapsamında herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, okulun pansiyon kontenjanını (kız ve/veya erkek) ve yerel yerleştirme sonucunda kalan toplam boş kontenjanını aşmayacak şekilde, pansiyonlu okul tercihlerine yerleştirilirler. Ancak, yatılılığa ilişkin durumları Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin yerleştirme ile ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. 

Pansiyonlu okullar tercih ekranlarında yalnızca Diğer Kayıt Alanındaki pansiyonlu okullar yer alacaktır.

    18530
    131