Partikül Matematik

24 Tem 20202 dk.

Ziya Selçuk duyurdu: Dersler Kaç Dakika Olacak?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM eğitim komisyonu üyelerine okulların 31 Ağustos'ta açılması halinde yeni dönemdeki yol haritaları hakkında detayları anlattı.

Bakan Selçuk TBMM eğitim komisyonu üyelerine okulların açılması halinde alınacak tedbirleri anlattı. Derslerin EBA üzerinden nasıl verildiğini, internet ve EBA'ya ulaşımda zorlanan öğrencilerin bu sistemden nasıl yararlanabileceğine dair çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Selçuk bu noktada öğretmenlerin de EBA konusunda eğitime tabi tutulacağını söyledi. Komisyon üyelerinin "Vaka sayısı kaç olursa okulları açacaksınız?" sorusu üzerine Selçuk; "Bizim için bir rakam yok. Bilim Kurulunun tavsiyelerine uyacağız. Ama her türlü ihtimale karşı hazırlıklarımızı sürdürüyoruz." cevabını verdi.

Eğitim Modeli Nasıl Olacak?

Görüşmelerden edinilen bilgilere göre, "Hibrit Model" olarak nitelendirilen seyreltilmiş eğitimin detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu bilgilere göre yüz yüze ve uzaktan eğitim sistemleri birbirine entegre edilerek sistem işletilecek. Haftalık 40 saat olan ders saatleri 20 saate düşürülecek. Matematik, Türkçe ve fen gibi temel dersler ile ilgili eğitim okulda yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi gibi dersler ise uzaktan eğitim modeli ile ilerleyecek. Yüz yüze derslerin hangileri olacağı ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerine göre karar verilecek. Sınıflar iki grup haline getirilecek. Bir grup pazartesi, çarşamba ve cuma, diğer grup ise salı, perşembe ve cumartesi günleri okula gidecek. Bu noktada birinci grubun pzt ve salı ikinci grubun ise perşembe ve cuma günü okula gelmesi ihtimali de masada. Cumartesi günleri de bu şekilde sınava hazırlanan öğrencilerin hazırlık kurslarına ayrılabilecek.

Dersler Kaç Saat Olacak ?

Ayrıca masada olan konular arasında okulda yüz yüze görülecek temel derslerin de ders saatlerinin azaltılması var. Buna göre haftalık 6 saat olan bir dersin 4 saati okulda, 2 saatinin de EBA sistemi üzerinden verilmesi planlanıyor. Ayrıca öğrencilerin sınıfta kalma sürelerinin düşürülmesi için 40 dakika olan ders saatlerinin de 30 dakikaya çekilmesi üzerinde çalışılıyor. Bu durum müfredat içeriğinde değişikliğe sebep olur mu yada daha az konu mu işlenecek soruları ise hala gündemde.

Derslik Sayıları Ne Olacak?

Eğitimin seyreltilmesi ile birlikte okullarda derslik noktasında ciddi bir ihtiyaç doğacak. Bu kapsamda çeşitli nedenlerle kullanılmayan 12 bin civarındaki okulun 7 bininde tadilat yapılarak kullanılır hale getirilmesi için hazırlıklara başlandığı belirtildi. Ayrıca derslik ihtiyacının karşılanması için kamuya ait binalar ve öğrenci sayısı çok düşük olan fakültelerin binaları da okullar için kullanılacak.

Bu noktada ayrıca imam hatip okullarındaki boşlukların da değerlendirilmesi düşünülüyor. Yaklaşık 300 bin kişiyi alacak boş derslik olduğu bilinen imam hatip okullarındaki bu boşluklar çevredeki diğer okullara tahsis edilebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu teklife destek vererek, Bakan Selçuk'a "Bunlar milletin serveti. Tabii kullanabilirsiniz" dediği öğrenildi. Bu kapsamda, öğrenci sayısı düşük olan İmam Hatip okullarının bazılarının birleştirilebileceği, boşalan binaların da ilköğretim ve orta öğretim okullarına dönüştürülebileceği belirtiliyor.

    19752
    57