google.com, pub-3698296979006860, DIRECT, f08c47fec0942fa0 LGS'de Bir Matematik Sorusu İptal Edilebilir
top of page

LGS'de Bir Matematik Sorusu İptal Edilebilir

Bildiğiniz gibi Liselere Geçiş Sınavı yani LGS 20 Haziran tarihinde iki oturum olarak gerçekleştirildi. Öğrencileri oldukça zorlayan soruların yer aldığı matematik testini Partikül Matematik olarak detaylıca inceledik. Bu bölümde Milli Eğitim tarafından yayınlanan A kitapçığının 12. sorusunda bilimsel olarak bir eksiklik olduğu gözümüze çarptı. Bu eksikliği ilk olarak YouTube mecrası üzerinden kamuoyu ile paylaştık.



Sorunun ilk bakışta hiç bir eksiği yokmuş gibi gözükse de bilimsel ve detaylıca bir inceleme yapıldığında soru metninde eksiklikler olduğu göze çarpıyor. İlk olarak hata 5'in ve 2'nin tam sayı kuvvetleri denmesi ile başlıyor. Bu durumda bu sayıların kuvvetlerini hesaplarken negatif sayıları da düşünebiliyoruz. 2. olarak pano içerisine yerleştirilen afişin kenar uzunluklarını hangi birim cinsinden almamız gerektiği söylenmemiş. Bu durumda da ilk olarak km alıp ardından santimetre dönüşümü yapabiliyoruz. Netice olarak bu noktada da soru bizi sınırlandırmamış. Bu şekilde çözüme gittiğimizde (2üssü5)cm ve diğer kenar uzunluğunu da (5üssü-5)km olarak alıp en son cm dönüşümü ile alan hesapladığımızda doğru ve net cevabın 1024 olduğunu görüyoruz.


Sorunun ayrıntılı çözümüne aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. Fakat şunu belirtmek isteriz ki sorunun bilimsel olarak hatası olmakla beraber öğrenciler için en uygun ve olumlu olacak kararın çıkması en doğru yaklaşım olacaktır. Partikül Matematik olarak bu durumu tüm kamuoyu ile paylaşıyor ve sonuçta alınan kararın tüm öğrencilerin yararına olacağına inancımızın tam olduğunu belirtmek istiyoruz.


277 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LGS 2022 Tercih Sonuçları AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2022 LGS tercih sonuçları açıklandı. Tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte 1. Nakil süreci de başlamış oldu. Tercih sonuçlarını aşağıdaki linke tıklayarak öğre

2021 LGS ve 2022 LGS kontenjanları

2021 lgs başvuru kılavuzu ve kontenjanları: https://cdn.eba.gov.tr/icerik/2021/04/odsgm/LGS_Basvuru_ve_Uygulama_Kilavuzu_2021.pdf 2022 lgs başvuru kılavuzu ve kontenjanları: https://cdn.eba.gov.tr/yar

bottom of page