google.com, pub-3698296979006860, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Lisede Sınıf Geçme Şartları Düzenlendi
top of page

Lisede Sınıf Geçme Şartları Düzenlendi

Yaşanan pandemi süreci sebebiyle yüz yüze eğitime ara verilmesi ve sınavların yapılamaması sebebiyle MEB, sınıf geçme sisteminde bu gibi durumlara da ayak uydurabilmek adına yeni düzenlemeler getirdi.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz dönem yüz yüze eğitimin aksaması ve eğitimin uzaktan devam ettirilmesi üzerine veliler ve öğrencilerin akıllarındaki en büyük soru sınıfların nasıl geçileceğiydi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu konuda gelen tüm sorulara, velilerin ve öğrencilerin endişe etmemesi gerektiğini açıklıyordu. Sınıf geçme şartları bu doğrultuda belirlenmişti. Uzaktan eğitim ile devam eden dönemde öğrenciler bu dönemden değil de sadece yüz yüze eğitim aldıkları 1. dönemdeki notlarından değerlendirildiler. Bunun üzerine de MEB olağanüstü durumlar için yeni düzenlemelere gitti. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile olağanüstü hallerde eğitime ara verilmesi, uzaktan eğitim esasları, telafi eğitimleri ve sınıf geçme ile öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.

Bu Sene Sınıf Geçme-Kalma Nasıl İşletildi *Yıl sonu puanı normalde 2 dönemin ortalaması alınarak yapılıyordu fakat bu yıl sınıf geçme ilk dönem notu alınarak oluşturuldu.


*İlk dönem puanı doğrudan sınıf geçmeye yetenler doğrudan sınıf geçti.


*İlk dönem notlarına göre sınıfta kalma durumu oluşanlar, ders sayısına bakılmaksızın üst sınıfa sorumlu olarak geçti.


*Devamsızlığını ilk dönemde dolduranlar malesef sınıfta kalıyorlar. Sınıfta kalma istisnası olan tek öğrenci grubu devamsızlar oldu.



Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine YENİ Eklenen Madde:


EK MADDE 2 – (1) İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince ortaöğretim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve öğretime ara verilmesi, öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yılsonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamında;


a) Doğrudan sınıf geçme şartlarını sağlayan öğrenciler doğrudan,

b) Doğrudan sınıfı geçme şartlarını sağlamayan öğrenciler alt sınıflar da dâhil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak,

c) Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında bu fıkranın (a) ve (b) bentlerine ek olarak;


1) İşletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler; beceri sınavının yapılamaması durumunda işletmede beceri/meslekî eğitim dersinin bir dönem başarı puanı, bu dersin yılsonu başarı puanı olarak değerlendirilerek,

2) Teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini Yönetmeliğin 63 üncü maddesine göre işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak gören öğrenciler, önceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla, bir üst sınıfa geçer.

(3) Devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler ikinci fıkra kapsamında değerlendirilmez. (4) İkinci fıkra kapsamındaki öğrencilerin yeni ders yılı sonundaki başarı durumu, bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre değerlendirilir.


Sınıf Geçme Sisteminde DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şu anda uygulanan sistemin öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi. Selçuk, temel derslerin de aşamalandırılacağını belirterek, "Örneğin matematik dersi 1, 2 ve 3 olarak bölünecek. Matematik 1'i geçemeyen matematik 2'yi alamayacak. Türkçe eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi için yeterliliği ölçen bir eğitim alt yapısı kurulacak" diye konuştu.


Tasarım aşamasında olan yeni karne çalışması hakkında da bilgi veren Selçuk, "Yeni karnelerde temel derslerde notun yanında başarı ve eksikliklerin nedenleri de belirtilecek" açıklamasında bulundu. Bakan Selçuk; ''Sınıf geçmeyle ilgili çalışma bitirildi ve gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. Velilerimiz 'Tamam, çok güzel', öğretmenlerimiz 'Böyle olursa eğitimde gerçekten büyük bir sıçrama olur.', yöneticilerimizin 'keşke' dediği bir yönetmelik geliyor. Birdenbire kural değiştirip öğrenciler için de sorun oluşturmak istemedik.


Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil, pilotla başlayalım dedik. Hazırlıklarımız tamam, bunun bu sene pilotunu yaptık, simülasyon anlamında yaptık, gayet güzel geçti. Burada, her dersten iki dönem notunun aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının 70 olması gibi bazı şeyler var. Bu böyle olduğunda kaç öğrenci yukarı çıkıyor, kaçı çıkamıyor, kimi nereye yönlendirebiliyoruz, bunun modellemesi çıktı. Bir yazılım oluşturduk ve senaryoyu rahat görebiliyoruz. Dolayısıyla çözebileceğimiz bir konu. Problem yok.'' ifadelerini kullandı.




3.526 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LGS 2022 Tercih Sonuçları AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2022 LGS tercih sonuçları açıklandı. Tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte 1. Nakil süreci de başlamış oldu. Tercih sonuçlarını aşağıdaki linke tıklayarak öğre

2021 LGS ve 2022 LGS kontenjanları

2021 lgs başvuru kılavuzu ve kontenjanları: https://cdn.eba.gov.tr/icerik/2021/04/odsgm/LGS_Basvuru_ve_Uygulama_Kilavuzu_2021.pdf 2022 lgs başvuru kılavuzu ve kontenjanları: https://cdn.eba.gov.tr/yar

bottom of page